Nieuws

2022-03-21

5 Generaties op de werkvloer: nachtmerrie of een zegen?

Is er ergens een universum waar babyboomers en millennials vreedzaam zij aan zij werken? De kloof tussen deze twee groepen lijkt te groot om te overbruggen.

Het goede nieuws is dat er een manier is om de kloof tussen verschillende generaties te overbruggen. Maar eerst is het cruciaal om de denkpatronen, voorkeuren en kenmerken van elke groep te begrijpen.

Welke generatie ben jij?

  1. Stille generatie (1928-1945)
  2. Babyboomers (1946-1964)
  3. Generatie X (1965-1980)
  4. Generatie Y (Millennials) (1981-1996)
  5. Generatie Z (1997-2015)

Stille generatie

De oudste generatie, gedefinieerd door het interbellum of de Tweede Wereldoorlog, vertegenwoordigt tegenwoordig ongeveer 2% van de beroepsbevolking. Ze zijn opgevoed door strenge ouders met hoge verwachtingen, waardoor ze doelgerichte harde werkers zijn die de voorkeur geven aan een goed gedefinieerde hiërarchie en een formele setting.

Deze traditionalisten zijn loyale werknemers die worden gemotiveerd door respect en die een bedrijf op lange termijn waarde bieden. Op het gebied van communicatie gaat er niets boven persoonlijke verbinding en de goede oude pen en papier in plaats van de technologische alternatieven.

Babyboomers

In de naoorlogse periode die werd gekenmerkt door een optimistische toekomst en economische groei, stegen de geboortecijfers snel en maakte plaats voor een nieuwe generatie. Babyboomers staan ​​bekend als hardwerkende teamgenoten die toegewijd zijn aan hun werk om levensstijlsucces te behalen.

Ze worden gedreven door carrièreprestaties en financiële vrijheid, dus het is vaak een uitdaging om een​​balans tussen werk en privé te vinden. Hun digitale vaardigheden schieten vaak te kort en geven de voorkeur aan face-to-face communicatie of telefoontjes.

Generatie X

Gen X-ers staan ​​bekend om hun ondernemersgeest en prioriteit voor productiviteit boven lange uren op het werk. Ze schudden eerdere traditionele hiërarchische structuren door elkaar en geven de voorkeur aan een relaxte, flexibele omgeving.

Onafhankelijkheid en persoonlijke ontwikkeling staan ​​centraal, dus focussen op hun loopbaanpaden is belangrijker dan loyaliteit aan één bedrijf kiezen. Als een werkgever niet aan hun behoeften voldoet, of als het werk te veel in de weg staat van hun persoonlijke leven, aarzelen ze niet om verder te gaan. Generatie X hecht ook belang aan efficiëntie in hun communicatiestijlen, waarbij ze de voorkeur geven aan telefoongesprekken of persoonlijke ontmoetingen.

Generatie Y (Millennials)

Millennials zijn de eerste generatie die opgroeit in een wereld die wordt omringd door technologische vooruitgang. Omdat informatie zo toegankelijk is geworden in het internettijdperk, worden ze beschouwd als de best opgeleide mensen in vergelijking met hun voorgangers. Ze hebben de neiging om doelgerichte carrières te waarderen met de mogelijkheid om te groeien en waarbij buiten de kaders denken een troef is.

Net als Generatie X worden millennials gedreven door persoonlijke ontwikkeling en zijn ze niet bang om van werkplek te veranderen als deze niet aan hun eisen voldoet. Een manier om ze in een bedrijf te houden, is door vaardigheidstrainingen en frequente feedbacksessies aan te bieden. Omdat ze een technisch onderlegde generatie zijn, geven ze de voorkeur aan instant messaging en e-mails voor communicatie.

Generatie Z

Dit jongste cohort begint net op de arbeidsmarkt, maar ze brengen al verschillende denkrichtingen en vereisten met zich mee op de arbeidsmarkt. Ze waarderen authenticiteit, diversiteit, individualiteit en geven de voorkeur aan een snelle omgeving. 

Gekenmerkt als de eerste digital natives gaan ze de laatste technologische innovaties niet uit de weg en is een hybride of volledig remote job even acceptabel. Afgezien van instant messaging en sms'en, erkennen Generatie Z-ers ook de kracht van sociale media om contact te maken met anderen.

Spiegelapp: de brug tussen generaties

Het is geen gemakkelijke opgave om op een werkplek de verwachtingen van 5 verschillende generaties op elkaar af te stemmen en te voldoen. Hoe creëer je een harmonieuze omgeving tussen degenen die prioriteit geven aan hiërarchische systemen en degenen die geloven in een ontspannen werkcultuur? Hoe vind je de balans tussen financieel succesgedreven en op persoonlijke ontwikkeling gerichte medewerkers? Hoe zit het met traditionele manieren van communiceren versus het gebruik van instant messages en sociale media? Het antwoord is een efficiënte, generatiekloofvriendelijke feedbackcultuur.

De Spiegelapp is een innovatief, digitaal reflectiesysteem dat generaties samenbrengt. Onze interactieve leeromgeving voldoet aan de eisen van zowel de oudere als de jongere leeftijdsgroep. Het is efficiënt, gebruiksvriendelijk en erg leuk!

Medewerkers hebben de vrijheid om te bepalen op welke competenties ze geëvalueerd willen worden en door wie. Ze kunnen dit op elk moment doen. Hierdoor krijgen ze continue feedback van hun manager, collega's van verschillende leeftijden en andere stakeholders. Ze krijgen dan een duidelijk overzicht van alle feedback die ze krijgen. De resultaten leveren nieuwe inzichten op, die van grote waarde zijn voor persoonlijke en professionele groei.

Met Spiegelapp kun je op individueel, team- of projectniveau feedback vragen en leertips ontvangen. De app vervult ook de wens van jongere generaties om regelmatig en direct feedback te krijgen.

Elke generatie kent zijn talent en heeft zijn kwaliteiten: samenwerken = samen leren

De Spiegelapp verbindt verschillende generaties en zorgt ervoor dat ze met elkaar in gesprek gaan. Oudere generaties willen graag hun levenservaring en relativeringsvermogen gebruiken, daarom zijn zij het meest geschikt voor de rol van coach. Anderzijds vinden jongeren het prettig om feedback te krijgen en een coach aan hun zijde te hebben die hun leerproces versnelt. De Spiegelapp stimuleert de communicatie tussen generaties met verschillende stijlen en voorkeuren, waardoor samenwerking en kennisoverdracht makkelijker wordt. Hierdoor bloeit de hele organisatie en wordt leeftijdsdiversiteit een zegen.

Benieuwd naar de Spiegelapp?

Neem voor meer informatie over het verbeteren van uw feedbackcultuur contact op met Krista Beilschmidt. Krista is HR-adviseur en managing partner van Hauptmeijer en Clotscher en directeur Spiegelapp.

Bel: +31 70 346 92 05 of +31 6-41 27 30 20 

Stuur een e-mail: krista@h-c.nl 

Meer informatie?

Contact

WhatsApp ons direct!       Support